Laat je door Dik verrassen en rondleiden langs zijn maquette van Salland en zijn vondsten uit de natuur in zijn mini-museum. Ook voor kinderen is dit erg leuk en boeiend.
Lees hier wat het dagblad ‘De Stentor’ erover schreef:
Veertig beeldbepalende kerken, vijftien kastelen en landhuizen, molens, watertorens, honderden huisjes, boomgroepen en een bos, een schoorsteen en een uitkijktorentje bij Fortmond. Allemaal gemaakt van hout, met beitels en een draaibankje, goed gekopieerd en geplaatst op een gigantische landkaart van Salland en de randgebieden.
Sommige miniatuurtjes zijn bruin geschilderd met een grijs (leien) dak, de rest is nog van blank hout. Het is een groot en al vergevorderd project, nog steeds in opbouw.
De ex-timmerman ontdekte tijdens zijn vroegpensioen deze hobby. ‘Op de LTS (voorloper van het vmbo) had ik altijd al veel lol in maquettes maken’, vertelt Dik van Gelder op de zolder boven de garage van camping De Marsbelte. Hij was de laatste twintig jaar van zijn werkzame leven conciërge bij het mbo. De zee van vrije tijd die voor hem lag na zijn pensionering, was aanleiding een fors project aan te pakken.
Menig amateur bouwt een model van zijn dorp of een spoorcomplex op een keukentafel of een oude deur op schragen. Van Gelder pakte de klus groots aan en liet het kadaster een kaart van Salland maken, van drie bij vier meter.
Een kostbare, maar degelijke basis voor een nieuw levenswerk, dat Van Gelder ook nog van een plastic beschermlaagje liet voorzien. Schaal? Dat weet alleen het kadaster, zegt hij. De hobbyist hecht niet aan precieze verhoudingen en bijbehorende getalletjes. Enig meetwerk leert dat het om ongeveer 1:10.000 gaat, uitzonderlijk groot voor een regionale kaart.
Gebouwen op diezelfde schaal zouden evenwel kruimels worden. De maker construeerde daarom alles op basis van plezierige zichtbaarheid. Waar in Raalte de twee ‘hoofdkerken’ nogal fors verschillen in omvang, maakte hij de veel kleinere Plaskerk maar een beetje kleiner dan de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing. Nog monumentaler is het Stenen Kruis neergezet. Dit landschapsornament op de Eikelhof is middelpunt van vele sagen en legenden.
‘Het was ook leuk om er met de kleinkinderen aan te werken. Als ik moest oppassen reed ik wel eens met een van hen naar een kerk om die te schetsen. Als voorbereiding voor de werkplaats’, vertelt Dik. Wanneer de klus voltooid is weet hij niet. Als het werk klaar zou zijn, blijft er niets meer te verzinnen over. Dat is niets voor deze creatieve geest…